گزارش ها

گاردین : افغانستان پرچمدار مطبوعات آزاد در منطقه

کابل   باختر   ۱۸  ثور
روزنامه گاردین چاپ بریتانیا افغانستان  را  پرچمدار مطبوعات آزاد در منطقه‌ دانسته ٬ منطقه  که آزادی مطبوعات در آن نادر است.
به گزارش آژانس باختر ٬ روزنامه گاردین چاپ بریتانیا به تازه گی گزارش را در رابطه به رویداد اخیر تروریستی در کابل که جان 9 روز نامه نگار را گرفت  به نشر رسانیده است
در این گزارش گفته شده در کشوری که  فساد به گونه گسترده ریشه دوانیده و مسوولان در امر مهار این  پدیده نا کار جلوه نموده اند  ٬ در کشور که هراس افگنی ٬ افراط گرایی ٬ مداخله و تجاوز بیرونی بیداد میکند  در کشور که نیروهای امنیتی آن با یک شورش فزاینده درگیر نبرد اند، داشتن رسانه‌یی کاری دست‌کم به این معناست که شهروندان می‌دانند چه اتفاقی می‌افتد وزمینه  بحث در مورد آن [اتفاق] و به چالش‌کشاندن آنانی‌ را که در قدرت‌اند مساعد میگردد. 
این امر حمله‌ ویرانگر هفته‌  گذشته در قلب کابل را که در آن یک بمب‌گذار انتحاری برای کشتن ۹ خبرنگار و حدود   ۱۶ تن دیگر، خودش را خبرنگار جا زده بود، دو برابر تراژیک می‌کند. قربانیان این حمله از کهنه‌کار برجسته هم‌چون شاه مری، عکاس خبرگزاری فرانسه، که در جهان به‌خاطر عکس‌های قدرت‌مندش از جریان پوشش دهه‌ها رنج و مصیبت افغانستان مشهور بود، گرفته، تا تازه‌کاران مشتاقی هم‌چون محرم درانی را، که می‌خواست جدیدا کار در رادیو آزادی را شروع کند، شامل می‌شود.
بسیاری ناظران متوجه شدند که چرا تصاویر اندکی از کشتار روز دوشنبه در کابل، شهری که در آن خشونت معمولا دردناک، اما با جزئیات ثبت می‌شود، بیرون آمد. آن روز، در توانایی دیدن و درک رخداد آن‌هایی که متحمل مجبور شدند کشته‌ها و زخمی‌ها را ببینند، ناگهان حفره‌ی عمیقی ایجاد شده بود.خطر این حملات که شاید آرزو و امید مهاجمان است، این است که با شامل شدن خبرنگاران در فهرست اهداف حملات و تلفات حمله، ابهام و تیرگی جنگ بیشتر می‌شود. زیرا سردبیرانی که نگران خبرنگاران‌شان‌اند، ممکن است پیش از اعزام آن‌ها دودل شوند، نیروهای امنیتی ممکن است موانع بیشتری در مسیر اطلاع‌رسانی خبرنگاران قرار دهند و خود خبرنگاران نیز ممکن است هوش‌مندانه بخواهند خطرات را محدود کنند
افغانستان در رشد مطبوعات انهم در سالهای اخیر یک الگو برای کشور های منطقه و کشور های همجوار خود است
اکثر همسایه‌های افغانستان در نقشه‌ی جهانی آزادی مطبوعات که توسط گزارش‌گران بدون مرز ترتیب شده، در میان‌ دولت‌های به‌شدت متخاصم با رسانه‌ها دانسته می‌شوند.
گاردین می نویسد ترکمنستان و چین در ردیف اخیر و فقط بهتر از کوریای شمالی، اریتره و سوریه‌اند. ایران و ازبکستان هم در ردیف همین کشورها به‌حساب می‌روند و حتا پاکستان و تاجیکستان –که به‌جای سیاه با علامت سرخ نشانی شده‌اند در امر ازادی بیان  و ایده ایجاد یک مطبوعات کثرت گرا ٬از افغانستان عقب مانده‌اند. در این میان افغانستان خوبِ همه است.
بسیاری از افغان‌ها با صدها رسانه‌ی تلویزیونی، رادیو و روزنامه‌ها  سر  و کار دارند که وقایع جنگ بی‌پایان  در کشور شان را  ثبت میکنند.
ازادی بیان و رشد مطبوعات  یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای این کشور پس از سقوط طالبان می‌دانند. خبرنگاران نیز به کارشان افتخار می‌کنند.
مگر این افتخار به عنوان خار بغل برای گروه های مسلح مخالف و فساد پیشه گان داخلی مبدل شده است  انها رسانه ها و خبرنگاران را دشمن اول خود میدانند و این امر باعث شده
که در سال ۲۰۱۷، افغانستان یکی از خطرناک‌ترین مکان‌ها در جهان برای خبرنگاران شناخته شد. در آن سال نی یا نهاد حمایت کننده خبرنگاران ٬ مرگ ۲۷ خبرنگار را ثبت کرد که اکثریت آن‌ها به دست شورشیان کشته شده‌اند. در وضعیتی که نیروهای طرفدار دولت، قهرمانان بی‌چون‌وچرای رسانه‌ها نیستند و مقامات و شبه‌نظامیان به خشونت، ارعاب و رشوه متهم می‌شوند، مرگ‌بارترین تهدید از سوی شورشیان است. خبرنگاران بدون مرز خاطرنشان می‌کند: «طالبان و شبه‌نظامیان دولت اسلامی با پاشیدن تخم وحشت در برخی مناطق، سیاه‌چاله‌های اطلاعاتی ایجاد کرده‌اند
روزنامه از قول کیت کلارک که تلفات غیرنظامی را در شبکه‌ی تحلیل‌گران افغانستان دنبال می‌کند، می‌گوید داعش که از طریق کشتارهای خودسرانه به دنبال ایجاد ترس در میان مردم و کسب قدرت سیاسی است به نظر می‌رسد که این گروه در تبانی با طالبان  خط سرخی در حملاتش  برای زنان، کودکان و خبرنگاران ندارند او می‌گوید اطلاعات و سوابقی از سال ۲۰۱۷ نشان می‌دهند که ۴ از ۵ غیرنظامی کشته‌ یا زخمی‌شده توسط داعش، به‌صورت عمدی هدف قرار گرفته‌اند؛ امری که نقض قوانین بین‌المللی است. این کشتارها روحیه مردم را تضعیف و باعث تولید ناامیدی در میان جمعیتی می‌شود که از غم و اندوه ضرب خورده و رنج می‌برند روزنامه بار مسوولیت را به دوش دولت می اندازد و تاکید دارد که این دولت افغانستان که باید از رسانه ها به عنوان یک ارزش و یک دستاورد حمایت بیشتر نماید .
اگر دولت افغانستان در کنار مسایل چون گسترش فساد با بدینی دنبال میشود مگر این حکومت ارزش های خود را دارد که  یکی ان ازادی بیان و دیگر تعهد نظامیان در دفاع از مردم در برابر هراس افگنان است .
دولت باید این دو صفات  نیک را مستحکم تر سازد بدون شک از  این دو مسیر صفات نیک دیگری را هم کمایی خواهد کرد .      عبدالخالق صائم

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا