جهان

ناظران امریکایی: نتایج استراتژی ترامپ در افغانستان ناچیز است

دویچه وله – باختر 4 جوزا
در گزارش ناظران دولتی ایالات متحده که روز گذشته نشر شد، آمده است که استراتژی حکومت ترامپ در مبارزه با طالبان موفقیت اندکی داشته و پس از گذشت ۱۷ سال از شروع ماموریت افغانستان، هنوز هم این کشور «خطرناک و بی ثبات» است.
این نتیجه گیری با ارزیابی ای که اردوی امریکا در خزان سال گذشته نشر کرد، در تضاد است. در آن ارزیابی آمده بود که افغان ها با حمایت ایالات متحده امریکا به پیشرفت هایی دست یافته اند و روند مبارزه با طالبان تحرک یافته است.
در این گزارش که توسط بازرس ویژه وزارت دفاع ایالات متحده امریکا (یا پنتاگون)، وزارت خارجه و اداره کمک های انکشافی بین المللی ایالات متحده تهیه و نشر شده، در مورد درستی تصمیم حکومت امریکا دال بر فرستادن گروه جدیدی از مشاوران نظامی در سال جاری اظهار شک و تردید شده است. این گروه مشاوران قرار است که با نیروهای افغان در فاصله نزدیک تری به خط مقدم جبهه همکاری کنند.
به عقیده نویسندگان این گزارش، این اقدام در ترکیب با حملات افزایش یافته نیروهای افغان «خطر تلفات ملکی، حملات خودی، تلفات نیروهای امریکایی و انواع دیگر خشونت هایی را که با منازعه افغانستان مرتبط هستند، افزایش می دهد».
ایالات متحده امریکا حدود ۱۵ هزار نیروی حمایتی در افغانستان دارد که به نیروهای افغان از نظر نظامی یاری می دهند، اما به طور مستقیم در جنگ شرکت نمی کنند.
نویسندگان این گزارش در ادامه از یک سلسله حملات مرگبار طالبان به شمول حملات در فراه، ولایت غربی و هم مرز با ایران یاد می کنند. در ادامه این گزارش بازرس ویژه که پنتاگون نشر کرده، آمده است که نشانه های اندکی برای پیشرفت واقعی نیروهای افغان وجود دارد.
گِلن فاین، نماینده بازرس ویژه پنتاگون در مقدمه این گزارش می نویسد: «طالبان مانند گذشته بخش های از افغانستان را کنترول می کنند و در کابل و در سرتاسر کشور دست به حملات تروریستی ویرانگرانه ای می زنند». این گزارش سه ماه نخست سال روان تا ۳۱ مارچ را در نظر گرفته است.
در ادامه این گزارش آمده است که کیفیت کار نیروهای افغان در حال بهبود است، اما آن ها در زمینه بهبود بخشیدن به وضعیت امنیتی مردم پیشرفت چندانی نداشته اند. افزون بر این شمار نیروهای افغان در حال کاهش متداوم است و به این ترتیب نگرانی ها راجع به موثریت این نیروها در حال افزایش می باشد.
طبق این گزارش، شمار نیروهای افغان که به طور تمام وقت در اردو انجام وظیفه می کنند در پایان ماه جنوری به ۳۱۳ هزار و ۷۲۸ تن می رسید و به این ترتیب نسبت به ۳۳۱ هزار و ۷۰۸ تن در سال پیش از آن، کاهش داشته است.
شمار تخمینی نیروهای افغان ۱۱ درصد کمتر از آن میزانی است که در نظر گرفته شده بود. تعیین شده بود که شمار نیروهای پولیس و اردوی افغانستان به ۳۵۲ هزار تن برسند. این شکاف ۱۱ درصدی نشان می دهد که نگه داشتن سربازان و پولیس ها چقدر دشوار است. نویسندگان این گزارش می گویند که کاهش متداوم سربازان افغان شاید بازتاب دهنده میزان بالای تلفات در میان آن ها نیز باشد.
حکومت ترامپ که از اگست سال گذشته استراتژی جدیدی را در قبال جنگ افغانستان آغاز کرده است، گفت که سعی دارد پاکستان را در این استراتژی شامل سازد و تلاش بیشتری برای ترغیب طالبان برای پیوستن به گفتگوهای صلح انجام دهد.
اما در گزارشی که روز دوشنبه نشر شد، آمده است که زیاد به نظر نمی آید که تلاش ها برای افزایش فشار بر طالبان تاثیر قابل توجهی داشته است.
در این گزارش آمده است: «از نظر نظامی (نیروهای امنیتی افغان) و نیروهای امریکایی به حملات هوایی و عملیات زمینی ادامه می دهند، اما موفق نشده اند که مناطق قابل توجهی از خاک (تحت کنترول طالبان) را بازپس بگیرند». نویسندگان این گزارش در ادامه می نویسند:«در بخش دیپلوماتیک، با وجود این که مبلغ ۱.۵ تا ۲ میلیارد دالر کمک هایی که قرار بود برای بهبود وضعیت امنیتی به پاکستان داده شود، به حالت تعلیق درآمد، این کشور هیچ تلاش قابل توجهی برای نابودی سرپناه های امن تروریست ها انجام نداده است».
ایالات متحده امریکا ایران و روسیه را متهم به دخالت در افغانستان می کند، مساله ای که چشم انداز بهبودی وضعیت این کشور را دشوارتر می سازد.
خلیل
.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا